Audio systém s centrálním ovládáním a napojením na Spotify

Audio systém se Spotify

Úspěšná klinika tradiční čínské medicíny potřebovala rozšířit své prostory, aby nabídla svým klientům nový a lepší zážitek při návštěvě kliniky. Nové prostory byly bývalé kancelářské prostory, které prošly výraznou rekonstrukcí. Přestože většina datových rozvodů zůstala zachována, rozvody pro bezdrátové internetové připojení (WiFi) chybělo a především chyběly rozvody pro audio systém, který hraje v navození příjemné atmosféry výběrovou hudbou klíčovou roli.

Výzvy

Vzhledem k tomu, že v nových prostorech zcela chyběly slaboproudé rozvody pro audio systém, uvažovalo se o dvojím řešení:

1) Provést kompletní novou instalaci a spojit tak instalaci audio systému s instalací WiFi.

2) Provést pouze nutnou instalaci WiFi na vybraná místa a každý terapeut bude koordinovat hudební podkres vlastním mobilním zařízením a bezdrátovým reproduktorem v terapeutické místnosti.

Vzhledem k důležitému hudebnímu aspektu, který navozuje u příchodu do kliniky příjemnou atmosféru, bylo rozhodnuto umístit reproduktory nejen do terapeutických místností, ale i k recepci nebo v odpočinkové zóně, kde se vyčkává na objednanou proceduru.

Cíle

1) Instalovat komplexní audio systém, který vytvoří příjemnou hudební atmosféru v prostoru celé kliniky, aby se návštěvník kliniky cítil příjemně kdekoliv.

2) Využít vybraná instalační místa k osazení vysílače (AccessPoint) pro bezdrátový internet – WiFi.

Řešení

Klinika je situována v jednom patře kancelářské budovy s rozlohou cca 320m2 se zhruba 15 oddělenými místnostmi k různým účelům, jako jsou terapeutické místnosti, kde dochází k výkonu praxe, recepcí, skladem, přednáškovým sálem nebo společenskou místností, kde se všichni terapeuti a lékaři schází.

V realizaci jsme uvažovali o navození příjemné atmosféry v celém prostoru kliniky, a to i při změně svého výskytu. Tzn. už při příchodu na kliniku, slyší návštěvník u recepce příjemnou hudbu, která pokračuje přes odpočinkovou zónu do terapeutické místnosti. V celém prostoru tak hraje stejná hudba, která se v různých místech nemění nebo se netluče s hudbou z jiných prostor, např. vedlejší terapeutickou místností s jiným návštěvníkem a hudebním vkusem.

Všechna ozvučená místa jsou regulována tak, aby nerušil přechod z jednoho místa na jiné změnou hlasitosti. Tedy chodby mají jiné nastavení hlasitosti, nežli přednáškový sál.

Hudba je distribuována z audiosystému umístěného ve společenské místnosti, odkud jsou rozvedeny všechny slaboproudé trasy k reproduktorům, a kde je taktéž možné ovládat hlasitost, ale především volit jaká hudba se má do celého prostoru kliniky přehrávat. Tento audio systém je připojen přes upravenou redukci k mobilnímu zařízení, které má instalovanou aplikaci Spotify a působí tak jako zdroj pro přehrávání hudby v audiosystému.

Vzhledem k rozloze užívané plochy kliniky, bylo nutné vytvořit vzdálené rozbočovače, aby např. nejvzdálenější reproduktor, cca 150m kabelové trasy, nebyl napojen přímo ze společenské místnosti, ale délka trasy se zkrátila na jednotky až nízké desítky metrů.  Takových rozbočovačů jsme umístili v prostoru celkem 3, abychom snížili náklady na materiál a zároveň zachovali kvalitu přenášeného signálu od zdroje.

Výsledek

Využitím původních prvků audiosystému s drobnými modifikacemi a vytvořením délkou optimálních tras pro distribuci signálu, jsme ušetřili nemalé náklady na realizaci nového audiosystému v nových prostorách kliniky.

Dále jsme díky rozhodnutí sjednotit hudební podkres v celém prostoru kliniky, mohli napojit všechny reproduktory k jednomu zdroji, resp. rozbočovači, který je napojen ke stejnému zdroji jako ostatní rozbočovače a vyladit tak úroveň hlasitosti v jednotlivých místech tak, aby celkový dojem z poslechu hudby byl konstantní a nedošlo tak k rušivému vnímání přechodu.

Instalací nových slaboproudých tras a optimálního umístění rozbočovačů došlo i ke zlepšení kvality přenášeného signálu ke koncovým reproduktorům, než tomu bylo v původních prostorech.

Závěr

Precizní vyladění každého reproduktoru ve svém umístění a volba jediného zdroje hudby s využitím moderní aplikace Spotify, vytváří dokonalou příjemnou atmosféru v celé klinice. Terapeuti se mohou plně soustředit na výkon své praxe a nemusí hledat ten správný tón.

Také byste rádi pro svůj podnik vytvořili příjemný hudební podkres svým zákazníkům? Kontaktujte nás a rádi s Vámi vymyslíme vyladěné řešení.